Göz allerjisi nedir? Neye karşı oluşur?
Allerjik konkontivit diye bilinen göz allerjisi toplumda çok sık görülür. Gözü tahriş eden maddeye (alerjene) karşı gözün verdiği yanıttır. Allerjen madde normal toplumda aynı etkiyi yapmazken duyarlı kişilerde reaksiyona neden olur. Diğer konjoktivitlerin aksine bulaşıcı değildir. Gözlerde kızarıklık, kaşıntı, yanma, şişlik, ışığa bakmada zorluk gibi belirtileri vardır.
Polen, ev tozu akarı, göz damlası, makyaj ürünü, kontakt lens kullanımı, kozmetik ürünler, evcil hayvanlar allerjiye sebep olabilir. Allerjen ile temastan belli bir süre sonrası şikayetlerin gerilemesi ve allerji testi, allerjen maddenin tespit edilmesine yardımcı olabilir.
Korunmak mümkün mü?
Öncelikli olarak allerjen maddeyi tespit edip allerjen madde ile teması kısıtlamak en önemli adımdır. Göz kaşımaması hakkında hastaya bilgi verilir. Mevsimsel allerjilerde kapalı ortamlarda bulunmak, dışarıdayken şapka ve ve güneş gözlüğü kullanmak önerilir.
Yıl boyu süren allerjiniz mevcutsa düzenli toz almak, halıları kaldırmak, evcil hayvan beslememek gibi yaşam alanınızda değişiklik yapmanız önerilir.
Göz allerjisi ciddi olabilir mi?
Tedavi edilmezse ve allerjen madde ile uzun sureli maruziyet sonrasında göz yüzeyinde kalıcı hasarlara yol açabilir. Ayrıca gözleri kaşımak bu hasarın daha kolay oluşmasına sebep olabilir.
Gözün beyaz kısmının mikrop kapması nasıl olur ve nasıl tanı konur?
Gözün beyaz tabakasının üzerini örten şeffaf tabakanın (konjonktiva) çeşitli nedenlerden kaynaklanan iltihabına konjonktivit denir. Tanıda semptomların ne zaman başladığı, ailede başka bir kimsede olup olmadığı sorgulanır. En belirgin semptomu göz kızarıklığıdır. Gözde çapaklanma, akıntı, kapaklarda şişme, kaşıntı ve yanma, ışığa bakmakta güçlük gibi şikayetler görülebilir.
Konjonktivit nedenleri nelerdir?
Virüslerle, bakterilerle veya allerjen maddelerle temas sonrası gelişebilir. Kirli ellerle göz teması, üst solunum yolu enfeksiyonu, enfeksiyonlu hastanın eşyalarını kullanmak, gözde kuruluk olması, hijyenik olmayan havuzların kullanılması, sigara dumanı, kirli hava, göze yabancı cisim kaçması, kontakt lensin temiz kullanılmaması sebepler arasında sayılabilir.
İlginizi Çekebilir Çocuklarda Göz Sağlığı
Konjontivit kalıcı mıdır?
Genellikle kalıcı değildir ve tedavi ile iyileşir. Ancak allerjik konjontvitler etken ile temas sonrası tekrarlarlar.
Adenovirüs konjonktiviti nedir?
Adenovirüs solunum yollarında ve gözde enfeksiyona sebep olan bir virüstür. Çok hızlı ve kolaylıkla bulaşır. En önemli bulaş yolu hasta kişi ile temas sonrası elleri yıkamadan göz çevresine dokunmaktır. Gözde kızarıklık, sulanma, yanma ve batma görülür.Göz kapaklarında şişlik olur ve hasta gözlerini açmakta zorlanabilir. Kulak önünde ağrılı lenf bezi şişliği yapabilir.
Çok bulaşıcı olduğundan ailedeki tüm bireylere bulaşabilir. 2-3 hafta bulaşıcılık devam eder.O yüzden hasta kişi ile temas kısıtlanmalı, ortak kullanılan eşyalar yıkanıp, ayrılmalıdır. Tedavisi semptomatiktir. Gözü soğuk su ile yıkama, göz yaşı damlası, antiinflamatuar göz damlası önerilir.
Adenovirüsün tehlikesi nedir?
Enfeksiyon sırasında vücut virüse karşı aşırı bir duyarlılık reaksiyonu oluşturur. Bu reaksiyon sonucu gözün saydam tabakası olan korneada subepitelyal infiltrat dediğimiz lezyonlar oluşabilir. Bu lezyonlar görme kalitesini bozabilir. Haftlar- aylar süren tedavi sonrası bu lezyonlar gerileyebilir ya da kalıcı bir leke olarak kalabilir.
Kuru göz nedir?
Göz yaşı epitel yüzeyini nemlendirir. Her göz açıp kapamada göz yaşı epitel yüzeyinde yenilenir. Göz ile dış ortam arasında bariyer görevi görür, antimikrobiyal etkisi vardır, korneayı besler ve oksijenlenmesini sağlar, göz açıp kapamada korneal hasarı önler. Az salgılanması ya da fazla buharlaşması sonucunda göz yaşı tabakasının kalitesi bozulur. Bu da semptomlara sebep olur.
Göz yaşı eksikliği kimlerde olur?
Göz yaşı tabakası 3 katmandan oluşur. Mukus tabakası, sulu (aköz) tabaka ve yağlı (lipid) tabaka arasındaki dengenin bozulması semptomlara yol açar. Lupus, sjögren gibi romatizmal hastalıklar, aşırı sigara ve alkol tüketimi, sivilce için kullanılan ilaçlar, antidepresanlar, bazı antihipertansifler, diyabet, radyasyon,
blefarit denilen göz kapağı iltihabı, menopoz sonrası dönem , gözde geçirilen cerrahi işlemler, göz kapağı problemleri, rüzgar, kuru ortam, uzun süre kontakt lens kullanımı, uzun süre göz kırpmadan bir şeye odaklanmak göz kuruluğuna sebep olabilir.
Kuru göz belirtileri nelerdir?
Gözde yanma, batma , kaşıntı, bulanık görme, gözde kızarıklık, göz içinde kum varmış hissi, sabahları gözleri açmada zorlanma, tahrişe bağlı ışık hassasiyeti, kontakt lens kullanımda zorluk kuru göz belirtileri olarak sayılabilir.
Nasıl tanınır ve tedavi edilir?
Muayenede göz yaşı miktarının ölçümü, göz yaşı kalitesinin belirlenmesi, göz yaşı yoğunluğunun değerlendirilmesi önemlidir. Fluorescein göz yaşı testi ile göz yaşı miktarına ve boya kaybolma zamanına bakılır. Schimer testi denilen yöntemde alt göz kapağı kenarına özel filtre kağıdı yerleştirilerek 5 dakika beklenir.
Göz yaşı miktarı belirlenir. Muayene sonrasında kuru gözün nedeni belirlenir ve şiddeti değerlendirilir. Tedavide gözün nemli kalmasını sağlayan suni göz yaşı ve jel önerilir. İleri derece kuru gözü olan hastaların göz yaşını drene eden kapak kenarında bulunan punktum denen bölgesine plak takılabilir.
Göze et gelmesi pterjium nedir?
Halk arasında göze et gelmesi olarak bilinen pterjium gözün kornea dediğimiz saydam tabakasına ilerleyen fibroblastik bir dokudur.
İyi huyludur ancak zamanla ilerleyerek görme kalitesini bozabilir. Ayrıca kozmetik olarak da şikayetlere sebep olabilmektedir. Gözde batma, kızarıklık, yanma, kaşıntı ve görmede bulanıklığa neden olabilir. Aile hikayesi, güneş, sıcak buhar, toz riski arttırır.
Nasıl tedavi edilir?
Tedavisi cerrahi yöntemle çıkarılmasıdır. Korneaya ilerleyip astigmatizmaya sebep olan, görme keskinliğinde azalmaya yol açan, kozmetik olarak rahatsızlık veren, verilen damla tedavisine rağmen yanması, batması geçmeyen hastaya cerrahi tedavi önerilebilir. Güneş gözlüğü kullanma, toz, rüzgar ve polenlerden kaçınılması önerilir.