Göz Kapağı Estetiği
Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) Nedir?
Göz kapağı estetiği, kısaca üst ve alt göz kapaklarındaki fazla cilt ve cilt altı dokularının ameliyat ile alınarak göz kapaklarının daha gergin, pürüzsüz ve parlak bir görünüme kavuşturulma işlemidir. Bu sayede hastalarda daha genç ve ferah bir görünüm elde edilmektedir.
Yaşlanmayla birlikte gevşeyen cilt ve cilt altı dokuları, yer çekiminin de etkisiyle göz kapaklarında sarkmalara ve hastaları olduklarından daha ileri yaşta ve daha yorgun görünmelerine neden olmaktadır. Genç yaşlardaki bireylerde ise, yapısal olarak göz kapak cildinde gevşeklik, sarkma ve hatta kapak cilt kıvrımının olmaması (asya tipi göz kapağı) gibi problemler görülebilir.
O yüzden göz kapak estetiği (blefaroplasti) sadece yaşı ileri bireylere değil, estetik olarak göz kapak problemi olan tüm yetişkin bireylere uygulanabilen bir ameliyattır.
Göz Kapağı Estetiği Nasıl Yapılır?
Blefaroplasti ameliyatı, ameliyathane şartlarında, hastanın tercihine göre lokal veya genel anestezi altında yapılabilmektedir.
Ameliyat, üst göz kapağında, kapak kıvrımı çizgisinden cilt kesisi yapılarak gerçekleştirilmektedir. Bu keside, doğal göz kapağı kıvrımı kullanıldığı için, ameliyat izi belli olmamaktadır.
Ameliyat öncesinde yapılan ayrıntılı değerlendirmede hastaların ihtiyaçları belirlenmekte ve bu ihtiyaçlara göre ameliyatta sadece cilt, cilt ve cilt altı kas dokusu (orbikülaris kası) veya cilt, orbikülaris kası ve fıtıklaşan orbital yağ dokusu eksizyonu yapılmaktadır. Göz yaşı bezi sarkması olan hastalarda ise aynı seansta aşağı sarkmış olan göz yaşı bezi yerine sabitlenebilmektedir.
Alt göz kapağında ise, ameliyat konjonktiva denilen kapağın iç tarafındaki zardan kesi yapılarak gerçekleştirilmekte ve böylece yara yerinin gizli kalmasını sağlanmaktadır. Bu kesi yerinden ulaşılan fıtıklaşmış orbital yağ dokuları bir miktar eksize edildikten sonra, cilt altına yayılarak göz yaşı oluğunun çöküklüğü de düzeltilmiş ve böylece de bir taşla iki kuş vurulmuş olunur.
Alt kapaklarda cilt fazlalığı da var ise, cilt eksizyonu için ameliyat kesisi, kirpik altındaki doğal kapak çizgisinden yapılır ve böylece alt kapak cildinde iz kalması önlenebilir.
Göz Kapağı Yaşlanma Belirtileri Nelerdir?
Yaşlanmayla birlikte cilt ve cilt altı bağ dokularında gevşeklik oluşmaya başlar. Yer çekiminin de negatif etkisi ile, göz kapaklarındaki cilt ve cilt altı dokular aşağıya doğru sarkar. Ayrıca göz kapağı cildinin arkasında, gözün etrafındaki orbital yağ dokusunun öne fıtıklaşmasını engelleyen “septum” denilen bir bağ dokusu bulunmaktadır.
Yaşlanmayla birlikte bu doku da gevşemekte ve orbital yağ dokularının önündeki bariyer etkisi zayıflamaktadır. Bunun sonucunda da göz kapaklarından fıtıklaşan yağ dokuları, kapaklarda şişlik oluşmasına neden olmaktadır.
Bu sarkmalar üst göz kapağında, kapak kenarının ve kirpiklerin içeri dönmesine (entropion), görme alanının daralmasına, gözün önünün kapanmasına ve görmenin azalmasına neden olabilir. Alt kapaktaki sarkmalar ise, kapağın dışarıya dönmesine (ektropion) neden olabilmektedir.
Üst kapak entropionu veya alt kapak ektropionu sonucunda hastaların gözlerinde yanma, batma, kızarıklık, refleks olarak fazla sulanma görülebildiği gibi çok ciddi derecede korneal problemler de izlenebilir.
Göz Kapağı Estetiği Hangi Durumlarda Yapılır?
Göz kapağı estetiğini tıbbi ve estetik açıdan ayrı ayrı değerlendirmek gerekir. Cilt ve cilt altı dokuların aşırı derecede sarkması sonucunda üst göz kapağında içe dönme (entropion), kirpiklerin göze batması (trikiyazis), görme alanının daralması; alt kapaklarda ise fazla cildin ağırlığından dolayı kapakların dışa dönmesi (ektropion) bu ameliyatın yapılmasını tıbbi bir zorunluluk haline getirir.
Ancak hastaların estetik açıdan kapaklarının görünümünü beğenmemeleri ve doktoruyla yapacakları istişarede makul istek ve beklentilerinin olması, ameliyat kararı almak için yeterli sayılabilir.
Göz Kapak Estetiği Kaç Yaşında Yapılır?
Blefaroplasti ameliyatı genel olarak ileri yaşlarda yapılmakla birlikte, bazı hastalarda göz kapağı cildi daha erken yaşlarda sarkmaya başlayabilir. Genç yaşlardaki bireylerde ise, daha önceden bahsedildiği gibi, göz kapaklarında yapısal bazı problemler görülebilir. Bu durumlarda, ameliyat daha genç yaşlarda da yapılabilmektedir.
Operasyon Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
Göz kapak estetiği her ne kadar basit bir ameliyat olarak düşünülse de ciddi kanama ve komplikasyon riskleri taşır. Vaka sırasında cerrahın dikkatinin yanında hastaların da ameliyat öncesi dikkat etmeleri gereken en önemli şey kan sulandırıcılardır.
Başka bir doktor tarafından kan sulandırıcı başlanmış hastalar, ilacı başlayan doktorlarına sorarak mümkünse 10 gün öncesinden ilaçlarını kesmeli veya doktorunun uygun göreceği ilaçla değiştirmelidirler. Ayrıca bazı doğal besin ve vitaminlerin de kan sulandırıcı etkilerinden dolayı ameliyat öncesinde tüketilmemesine özen gösterilmelidir.
Blefaroplasti Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
Ameliyat sonrası iyileşmenin hızlı olması, şişlik ve morlukların mümkün olduğunca az olması ve yara yerinde iz kalmaması için hastaların dikkat etmesi gereken birkaç husus vardır.
Ameliyat sonrası ilk 2 gün yara yerine su değdirilmemesi, ilk 3 gün soğuk uygulamanın muntazam yapılması, verilen damla ve merhemlerin zamanında uygulanması, ilk hafta ağır sportif aktivitelerden kaçınılması, özellikle ilk ay güneşten ve sıcaktan uzak durulması ameliyat sonrasında dikkat edilmesi gereken başlıca unsurlardır.
Göz Kapağı Estetiği Fiyatları 2023
Blefaroplasti ameliyatı, üst, alt veya hem üst hem alt kapak estetiği olarak ayrılabilir. Hastaların tam olarak neye ihtiyacı olduğunu anlamak için ameliyat öncesinde detaylı bir muayene yapmak gerekmektedir. Blefaroplasti ameliyat fiyatlandırması için sizleri kliniğimize bekliyoruz.
Etkisi Uzun Süreli Midir?
Blefaroplasti ameliyatından sonra yaşlanma devam ettiği için ameliyatın etkisi de zaman içerisinde azalacaktır. Ancak bu etkinin ne kadar süreceğini veya etkinin ne zaman azalacağını söylemek pek de mümkün değildir.Hastalar arasındaki yaşamsal ve yapısal (cilt ve bağ dokuları) farklılıklar ameliyatın etki süresi açısından bir genelleme yapmayı imkansız kılar.
Ameliyat esnasında, hastanın göz kapaklarının durumu göz önünde bulundurularak, doğallığı kaybetmeden yapılabilecek en fazla düzeltme yapılmaya çalışılmaktadır. Böylece ameliyat etkisinin maksimum süre korunması hedeflenmektdir.
Ameliyat Riskli Midir?
Değişik derecelerde ve ciddiyetlerde de olsa her ameliyatın belli bir riski vardır. Ancak tecrübeli bir oküloplastik cerrah tarafından, dikkatlice ve cerrahi kurallara uygun olarak yapılan blefaroplasti ameliyatı, riski çok düşük sayılabilecek ameliyatlardandır.
Ameliyat Sonrası Banyo Yapılabilir Mi?
Ameliyat sonrasında ilk 2 gün yara yerinin su ile temas etmemesine özen gösterilmelidir. İlk 2 gün ılık suyla, baş arkaya atılarak (kuaför usulü) saçlar ve boyundan aşağısı olarak da vücut yıkanabilir. Ancak duşu çok sıcak almaktan, buhar odası, sauna gibi yerlere girmekten kaçınılmalıdır. İkinci günden sonra gözler ovuşturulmadan, sadece akan suyun değmesine izin verilerek banyo yapılabilir. Birinci hafta kontrolünde dikişler alındıktan sonra, doktorunuzun da önerileriyle normal hayata dönüş sağlanır.
Sıkça Sorulan Sorular
Göz kapağı estetiği ameliyatı sonrasında iz kalır mı?
Kapak estetiği ameliyatlarında üst ve alt kapak için kesilerin yapılması gereken yerlerine dikkat edilmesi ve blefaroplasti ameliyat kurallarına uyulması durumunda, zaman içerisinde hastanın kendisinin bile anlayamayacağı şekilde yara izleri yok olmaktadır.
Göz kapağı estetiğinde genel anestezi mi uygulanır?
Blefaroplasti ameliyatlarında lokal veya genel anestezi uygulanabilir. Hasta tercihi ön planda olmak üzere hastaya en uygun yöntem doktoru tarafından hastaya sunulmakta ve birlikte karar verilmektedir.
Göz kapağı estetiği ne kadar sürer?
Üst kapak estetiği yaklaşık 1-1,5 saat, alt kapak estetiği ise 2-2,5 saat aralığında sürmektedir.
Göz kapağı estetiğinde dikişler ne kadar süre sonra alınır?
Blefaroplasti ameliyatı sonrasında dikişler, 5-10 gün aralığında hastanın yara iyileşmesi değerlendirilerek alınabilir.